Facebooklinkedinmail

Hermed følger lidt om de ligheder og forskelle, som adskiller østens rigeste nation og verdens næststørste økonomi med lille Danmark.

Japan har som Danmark ikke de store naturlige ressourcer. Danskernes og japanernes selvopfattelse er ens udtrykt ved, at de selv på egen hånd har skabt og indrettet deres lande på en succesfuld måde. Danskere elsker og er stolte af ‘velfærdsstaten Danmark’, japanerne af ‘velstandsstaten Japan’. Begge nationers selvopfattelse hænger i høj grad sammen med denne succes, og den samme måde, man takler (eller ignorerer) globaliseringens udfordringer på.

Der er store ligheder indenfor opbygningen af systemer i samfundet og både Danmark og Japan kan opleves bureaukratiske.

Japansk og dansk design har mange ligheder. Japanerne elsker træ. De har fornemmelse for kvalitet og detaljer og  foretrækker diskret enkelhed og funktionalitet, frem for overdreven luksus og dekorationer.

I Japan siger man: “Det er billigt at prale med noget dyrt”, og det ligger dybt i deres mentalitet.

FORSKELLE

Japanerne har en udpræget anderledes indstilling til det at få en dagligdag til at gå. Arbejdet kommer i højsædet, dernæst familien. De japanske kvinder står ofte for børnepasning, madlavning og de er tvunget til at besidde en stor tålmodighed. Den japanske mand søger ikke hjem med det samme  og går ofte ud og spiser og på pub efter arbejde. Det har været fremme, at flere familier har set så lidt til hinanden, at børnene reelt ikke har følt at de er opvokset med en far.

Japan er et meget rent sted at opholde sig. Her ligger ikke papir på gaden. Intet tyggegummi på fortovet. Deres metro fremstår nærmest sterilt set i sammenligning med f.eks. Nørreport station, hvor man ved nedgangen mødes af en stank af urin.

Japan er et meget sikkert sted at opholde sig. En af tophistorierne i Tokyo forleden var tyveri af noget byggemateriale. En bagatel set i forhold til de  nyheder om skyderier, vold, drab, som dagligt præger bybilledet i København. En skærende kontrast set i lyset af, at der i Tokyo lever over dobbelt så mange mennesker som i hele Danmark.

Måske burde Rigspolitichefen tage et inspirationsbesøg til Tokyo for at se, hvordan de takler at holde kriminaliteten på så lavt et niveau, hvis ikke hans rejsekvote er opbrugt.

Mindre ting, som møder en i dagligdagen er den japanske høflighed. Der bliver bukket, budt velkommen, sagt tak for besøget overalt, hvor man bevæger sig.

Japanske automater, ligefra telefoner, sodavandsmaskiner til billetmaskiner på stationer fungerer perfekt. Dette til trods for, at de bliver ekstremt belastet af dagligt brug. Måske skulle man købe sig en japansk bil næste gang.

Toiletter….Her er indbygget automatisk vaskning af bagdelen. Man trykker blot på en knap så kommer der en lille dyse frem og med lunkent vand bliver man vasket bagi. Man kan selv indstille vandstrålens udformning og styrke.

Bagefter sørger en varmluftstørrer for at man er helt tør. Det kunne særligt muslimske lande med fordel indføre. Husker tydeligt fra besøg i Tyrkiet, at toilethygiejne er et ukendt begreb der. Et japansk toilet er pengene værd. En utrolig behagelig luksus, hvor man også overflødiggør toiletpapir.

Det er forbudt at tale i mobiltelefon i f.eks. toge, hvilket gør en rejse med de ellers godt fyldte undergrundstog til en rolig og fredfyldt oplevelse. Japanerne hviler sig ofte i togene så måske er det grunden til at det er forbudt.

Rejsebrevet vender tilbage i morgen.

 

Facebooklinkedinyoutubeinstagrammail