Jesper foran indgangen til Budokan

Torsdag kl. 0900 åbnede dørene til det 19. VM i karate. Dagen startede med holdkampe for alle nationer. Danmark stillede med hold i både dame og herre klassen. På et damehold er der 3 kæmpere og kamptiden er 2 minutter. På et herrehold er der 5 kæmpere og kamptiden er 3 minutter.

Det danske damehold skulle i deres første kamp møde Ungarn. Mathilde Klint var første kæmper for Danmark.

Mathilde Klint i kamp mod UngarnMathilde Klint i kamp mod Ungarn

Kort efter kampstart var det tydeligt at kæmperen fra Ungarn styrede midten af kamparealet, hvilket bevirkede at Mathilde måtte arbejde en del i udkanten af arealet. Der gik noget tid inden første scoring som kæmperen fra Ungarn stod for. Lidt senere scorede kæmperen fra Ungarn igen og var dermed foran 2-0.

Mathilde formåede ikke for alvor at presse ungareren og kamptiden gik ud og Ungarn var hermed foran 1-0. En dårlig start, da der nu lå et stort pres på Kirstine Lind, som skulle kæmpe mindst uafgjort for at holde Danmark inde i kampen. Den sidste kamp kæmpes ikke, hvis et hold har vundet 2 kampe.

Det formåede Kirstine Lind ikke og hun tabte også med 2 point til en stærkere modstander. Dermed var Danmark ude. Ikke nogen speciel god præstation at tabe en holdkamp uden at score et eneste point.

Danmark mod Ungarn. Tak for kampenDanmark mod Ungarn. Tak for kampen

Det var ret tydeligt at Danmark ikke har den hurtighed, som man så hos mange af de øvrige kvindelige kæmpere.  Der bliver talt meget om taktik indenfor sportskarate. Jeg syntes at en taktik  bliver overflødig, hvis man ikke formår at få scoret nogle point. De hold der gik videre fra de indledende kampe var alle offensive hold med kæmpere, som hurtigt kom foran på point.

Ungarn tabte senere mod Italien. Italien kom i semifinalen, hvor de tabte til et stærkt tysk hold, som virkelig var angrebslystne. Den 2. semifinale stod mellem Spanien og Brasilien. Her vandt Spanien overbevisende. Tyskland besejrede Spanien i finalen og er nye verdensmestre for damehold kumite.

Senere på eftermiddagen var det herrenesr tur. De skulle i første kamp møde Tunesien. Thomas Bjuring var første kæmper. Han mødte en noget mindre modstander og kom foran 1-0 på et stød. Derefter lavede Thomas desværre en for hårdt stød, som bevirkede at der kom skade på modstanderen. Thomas blev diskvalificeret og tabte kampen.

2. kamp skulle landstræner, Allen Busk kæmpe. Allan mødte en god bevægelig modstander med et godt overblik. Allan tabte kampen 0-3 til en bedre modstander.

Dermed lå der et stort pres på Michael Krøl, som skulle kæmpe mindst uafgjort for at holde Danmark inde i holdkampen. Michael er en rutineret kæmper så forventningerne var store. Den tunesiske kæmper viste sig dog at være rigtig god til kontra og hver gang Michael angreb blev han ramt i hovedet af kontrastød. Dette gentog sig 3 gange og Michael tabte 0-3 og Danmark var ude af holdturneringen.

Det må også siges at være en skuffende indsats at Danmark kun formåede at score 1 point mod et hold fra Tunesien.

Når man så på de nationer der gik videre virkede det også som om, at de “brændte” mere for sagen. Danmark står også overfor et generationsskifte på landsholdet, som er tiltrængt, hvis Danmark vil satse på at få placeringer til et VM. I dag virkede der utroligt langt til toppen. Vi må håbe, at Danmark klarer sig bedre når der skal kæmpes individuelt senere i stævnet.

Der var en fin stemning i Budokan og rigtig mange havde fundet vej til stævnet. Der var en god danskeropbakning ikke mindst fra Gladsaxe Karate klub som har en masse supportere med.

Engelske hold varmer opEngelske hold varmer op

Der blev vist meget flot karate blandt de øverige nationer. Karate i dag er meget krævende, da man udover at kunne støde og sparke også er nødt til at mestre nedtagninger og kast under hoftehøjde. Det skete tit, at en kæmper blev kastet og det var tydeligt, at flere kæmpere har brugt meget energi på at træne kast.

Det japanske hold nød stor opbakning blandt tilskuerne. De klarede sig også godt og gik videre i turneringen. Turneringen kæmpes videre i morgen. Den japanske coach var Hideo Yamamoto tidligere kendt som “the pocket atom”. En utrolig stærk Jka kæmper, som jeg så tilbage ved all japan i 1984, hvor i finalen besejrede Masao Kagawa (som foriøvrigt coachede det japanske damehold).

Kagawa sensei coacher det japanske kvindelandsholdKagawa sensei coacher det japanske kvindelandshold

Det interessante ved Hideo Yamamoto var at han var med til at skabe bevægelse under kamp indenfor jka karate. Dengang mindede kampstilen meget om den man ser i dag ved et VM. Han rykkede frem og tilbage og var dermed svær at aflæse.

I dag virker de japanske kæmpere dog knap så bevægelige, men de har et godt overblik og en fantastisk lyst til at angribe, hvilket ofte gør deres kampe yderst seværdige.

Dagens højdepunkt var dog verdensmesteren fra Azerbaijan, Rafeal Agayev. Han er en kompleks karate kampmaskine, som mestrer alle teknikker. Han er en nydelse at se kæmpe med et fantastisk overblik. Mod dagens modstander følte han sig godt tilpas og stod flere gange med paraderne helt nede. Modstanderen forsøgte at udnytte dette, men Rafeal flyttede blot hovedet og overkroppen et par cm tilbage således at han ikke blev ramt.

Bagefter kastede han nærmest sin modstander efter behag med efterfølgende 3 pointsscoring. Rafeal ligner et klart bud på en verdensmester senere på ugen.

I holdkata er der også noget at arbejde med for Danmark. Vi røg ud i første kamp for både damer og herrer. Vi krydser fingrer for at Danmark klarer sig bedre individuelt.