Hvordan opnår vi som karateudøvere det sorte bælte og graden 1. dan?

Det spørgsmål bliver stillet af stort set alle udøvere der går til karate, og langt de fleste drømmer om en dag at have det sorte bælte bundet om gien. Men hvordan kommer vi derhen, hvor vi har gjort os fortjent til at opnå graden 1. dan – hvad skal der til?

 

Det er der mange svar på, afhængig af hvem du spørger. Mange elever kommer og spørger hvad de skal gøre, hvor lang tid skal de gå til karate, før de bliver indstillet til graduering til 1. dan.

 

Svarene er altid afhængig af den person jeg står overfor. De mange spørgsmål om vejen til sorte bælte gjorde, at jeg begyndte at tænke på, om der kunne være en let og enkel måde at illustrere vejen til det sorte bælte på. Det blev startskuddet til et spændende samarbejde med Maya Kahl Holm og Jørn Nielsen. Hen over sommeren og efteråret 2017 tegnede vi en plakat med tilhørende tekster, der henvender sig til alle med interesse for karate, og som kan forstås af alle – både børn og voksne, samt forældre der måske ikke lige har styr på de mange forskellige karateudtryk og –vendinger.

 

Der blev tegnet, skrevet, ændret, smidt ud og taget ind igen. Det blev en lang proces, men samtidig sjov og spændende, fordi vi alle tre brænder for karate og for at viderebringe viden om det fantastiske ved at dyrke karate. Karate er ikke bare en sport – det er en livsstil, hvor målet hele tiden er at udvikle sig selv både fysisk og mentalt.

 

Resultatet er blevet en illustrativ let tilgængelig plakat, der på en anderledes måde illustrerer hvad der skal til, før du kan kalde dig selv 1. dan og bære det sorte bælte.

 

Charlotte Stensholm

Copyright Taifu