Karate VM hold 2008

På vej til Budokan går jeg forbi kejserpaladset, som er omgrænset af en stor voldkrav. En dejlig tur på en bred gangsti, som befærdes af rigtig mange japanere, som løbetræner. De løber alle den samme vej så jeg har lidt på fornemmelsen, at de har lavet en uofficiel ensretning for løbere.

Jesper foran en af broerne til KejserpaladsetJesper foran en af broerne til Kejserpaladset

Også i dag var det skyfrit og omkring 18 grader. En rigtig flot dag. Foran Budokan var masser af mennesker ude og nyde det gode vejr.

Budokan kl. 0900 om morgenenBudokan kl. 0900 om morgenen

Fra stævnestart af stod den på herrekumite (kamp) for hold. I går blev første runde afviklet og i dag skulle finalisterne findes. Der var rigtig mange gode holdkampe og der blev vist meget rigtig flot og effektivt karate. Flere af de rigtig gode nationer mødte hinanden og fordelen ved mellemrunderne er, at der ofte bliver kæmpet mere frit i forhold til finalerne, som kan blive meget taktiske.

Præcis det samme sker i f.eks. fodbold, hvor jeg tit har siddet med en lidt flad fornemmelse under selve finalekampen.

Østlandene var generalt rigtig gode og de nåede alle langt. Bosnien vandt over Japan 3-2. Afgørelsen faldt i sidste kamp på et kast med efterfølgende 3 points scoring.

Det var ofte et kast, fejning eller nedtagning, som afgjorde mange af kampene. På VM niveau er det svært at indhente 3 point. Der er ingen tvivl om, at der er brugt mange timer i træningslokalet på at træne kast under ledelse af kvalificerede instruktører.

Kroation mod Tyrkiet. En kamp der virkelig satte tilskuere og kæmpere op. Der blev kæmpet med en utrolig fightervilje og også her blev holdkampen afgjort i sidste kamp, hvor tyrkeren fik 3 point for et kast med efterfølgende scoring.

Hold VM blev kæmpet på 4 arealer samtidigHold VM blev kæmpet på 4 arealer samtidig

Spanien havde nogle fantastiske kampe. De mødte undervejs i turneringen Hong Kong, som ikke havde den mindste chance mod de meget dygtige spanske kæmpere, som lavede mange 3 point scoringer fortrinsvis med spark til hovedet. Spaniolerne må træne virkelig meget spark, da faktisk alle på  holdet sparker rigtig godt med begge ben.

Azerbaijan mødte Grækkenland. Grækkenland overraskede og sendte Azerbaijan ud af turneringen. Rafeal Agayev, som jeg nævnte i et tidligere rejsebrev, levede op til sit verdensmesterniveau og vandt sin kamp. Han er næsten umulig at ramme for modstanderen og han driller sin modstander ved at stå meget tæt på med begge hænder ned langs benene. Han er en publikumsdarling og det ved han og derfor spiller han lidt ekstra på det. Men meget underholdende, det er han bestemt.

Når modstanderen forsøger at ramme ham med stød eller spark trækker han hovedet lidt til side eller dukker sig. Det må være meget frustrerende for en modstander at ikke kunne ramme en, blot fordi han undviger eller flytter hovedet.

England mødte Frankrig. Et klassisk opgør blandt 2 store karate nationer. Frankrig var i dag bedst og gik videre. Rusland var rigtig stærke. De mødte Tyskland, som de besejrede 3-2.

Spanien mødte senere Venezuela, som ellers er en stærk nation, som plejer at nå langt til de turneringer de deltager i. Venezuela fik ikke et ben til jorden og tabte de 3 første kampe 7-1, 7-1 og 3-2 mod de stærke spanske kæmpere.

Spanien besejrede siden hen Rusland 3-2 og var fremme ved semifinalen. Her skulle de møde Serbien, som jeg ikke havde fået set endnu, da der konstant blev kæmpet på 4 arealer. Den første kamp overbeviste mig hurtigt om, at den serbiske kæmper var meget dygtig. Han vandt sikkert over spanioleren og råbte sejrskampråb ud mod de øvrige kæmpere.

Serberne kæmpede videre i samme gode stil og vandt en sikker sejr over Spanien. Rigtig flot gået. De var hermed i VM finalen, som jeg tror de har en god chance for at vinde.

Den anden semifinale stod mellem Tyrkiet og Frankrig. Tyrkerne var utrolig stærke og vandt over Frankrig.

En ren europæisk finale med Serbien mod Tyrkiet. Finalen kæmpes i morgen.

Fra 2009 bliver der indført nyt beskyttelsesudstyr til kadetgruppen 14-15 år. Det er en ansigtsmaske, som er lavet i gennemsigtig plast, som spændes rundt om hovedet.

WKF ansigtsmaske skal bruges af 14-15 årige fra 2009WKF ansigtsmaske skal bruges af 14-15 årige fra 2009

Masken må være indført for at minimere øjenskader.

Til dette VM skal der kontakt til ansigtet for at give point. Der blev også tilladt rimelig tæt kontakt mange gange, hvor modstanderen nogle gange røg omkuld som følge af slaget. En noget anderledes dommerlinie end den udlægning WKF dommer Alex Miladi orienterede om på sine kurser i Danmark. Han pointerede, at der højst måtte være skintouch i ansigtet, hvilket ikke bliver håndhævet ved dette VM.

Ellers er det nogle rigtig gode dommerpræstationer. Der bliver dømt meget konsekvent for kast, som er over hoftehøjde. Hvis der i forbindelse med et kast ikke finder en umiddelbar scoring sted så stoppes kampen.

Der bliver skredet hårdt ind for at holde, gribe fast i gien, hvilket dog bevirker at kæmperne ofte skubber hinanden væk, når de kommer i clinch.

Scoringskriterierne bliver overholdt fuldstændig. Jeg kom til at tænke på en debat, som har kørt lidt på Dansk Karate Forbunds hjemmeside omkring de gamle Ippon regler. Her blev der ofte fremført, at der virkelig skulle laves en ordentlig karate teknik i de gamle Ippon regler, kontra WKF regelsættet. Dem der kommer med sådanne påstande har formentlig aldrig set et WKF stævne.

Det er meget svært at opnå et point. Jeg har aldrig nogensinde i min tid i traditionel karate se point være så svære at opnå. Jeg vil påstå, at der skal mere til for at opnå et ippon til et stort WKF stævne end der skulle til, da Dansk Karate Forbund afviklede Ippon turnering.

En væsentlig grund  er kæmpernes rutine i at kæmpe under WKF regelsættet, men også dommerniveaet er med til at håndhæve scoringskriterierne således at intet er overladt til tilfældighederne.

Mærkeligt som en debat kan komme fuldstændig ud af fokus blot pga. manglende indsigt i, hvordan der kæmpes internationalt i dag. Forskellen på Ippon regler og WKF regler er for mig at se kun antallet af point der kæmpes til. Men også her sker det tit i WKF, at man kæmper til første scoring, hvis første kamp ender uafgjort.

I morgen starter den individuelle turnering. Jeg skal i aften ud og overvære træning på JKA hovedskolen i Tokyo sammen med min gode ven, Stefan Sakurai.